26 Oct, 2022

Ladang telur keempat S’pura dijangka mula operasi 2024

PUBLICATION
Berita Harian

SYARIKAT tempatan, Ise Food Holdings (IFH), yang disokong oleh pengeluar telur terkemuka Jepun, telah menerima kelulusan atas dasar prinsip daripada Agensi Makanan Singapura (SFA) untuk membangunkan ladang telur tempatan keempat Singapura menjelang 2024.

Apabila beroperasi sepenuhnya, ia akan mempunyai kapasiti untuk mengeluarkan 360 juta telur dan sehingga 5 juta anak ayam berumur sehari untuk diternak untuk bertelur setiap tahun, selaras dengan memorandum persefahaman yang ditandatangani oleh firma itu dengan SFA pada September 2021.

Langkah ini ditetapkan untuk meningkatkan kapasiti industri telur Singapura untuk secara kolektif memenuhi kira-kira separuh daripada permintaan Singapura untuk telur, meningkat daripada kira-kira 30 peratus ketika ini.

Ini juga akan membantu menyumbang kepada sasaran republik ini untuk memenuhi 30 peratus keperluan pemakanannya dengan pengeluaran tempatan menjelang 2030, kata firma itu dalam satu kenyataan semalam.

Ladang komersial itu, yang akan dibina di atas plot seluas kira-kira 10 hektar di Lim Chu Kang, adalah sebahagian daripada kemudahan bersepadu yang tersebar di empat tapak.

Apabila beroperasi sepenuhnya pada 2026, ia akan merangkumi kemudahan khusus di Tuas dan Sungei Tengah untuk menternak ayam untuk bertelur, serta tempat penetasan untuk anak ayam yang akan membesar untuk bertelur di ladang di petak yang lebih kecil seluas 0.6 hektar di Lim Chu Kang.

Kemudahan bersepadu itu akan dibangunkan secara berperingkat mulai suku pertama 2023, dengan ladang telur komersial dijangka mula beroperasi pada 2024 dan kemudahan lain akan dibuka pada 2026.

Jumlah kos projek dianggarkan lebih $100 juta.

Singapura kini mempunyai tiga lagi ladang telur - Ladang Seng Choon, Chew's Agriculture dan N&N Agriculture.

IFH menambah bahawa ia sedang bekerjasama dengan Ise Jepun, pengeluar telur terkemuka di Jepun dan salah satu pengeluar terbesar di dunia, untuk menghasilkan telur bermutu tinggi untuk kegunaan tempatan Singapura.

Selain meningkatkan pengeluaran telur domestik Singapura secara langsung, ladang itu juga bertujuan untuk menangani masalah global mendapatkan bekalan makanan yang stabil di tengah-tengah perang di Ukraine, pengeksport bijirin utama.

"(Kami) telah memulakan kerjasama dengan institut penyelidikan dalam penyelidikan dan pembikinan makanan ayam yang selamat, terjamin dan berkualiti tinggi di Jepun, dan kami merancang untuk mengeksport bahan bijirin ini ke Singapura juga," kata ketua eksekutif IFH, Cik Tsukino Yoshikawa, dalam kenyataan itu.

Ladang itu akan menggunakan kecerdasan buatan (AI) dan amalan mampan untuk menggunakan tenaga kerja dan tenaga dengan lebih cekap.

Pengesanan imej berkuasa AI akan digunakan untuk mengesan persekitaran di dalam rumah ladang dan sebarang gejala klinikal yang tidak normal pada ayam, tanpa campur tangan manusia dan dalam masa nyata, kata firma itu. Rawatan veterinar segera boleh dicetuskan jika perlu.

Firma itu juga sedang mengkaji penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui dan pengudaraan semula jadi yang mengurangkan keperluan untuk penyaman udara, untuk meningkatkan kemampanan ladang.


Founders

ICM Capital Management Pte. Ltd.
VERTEX
ellipsiz